Overzichtstentoonstelling Adriaen Brouwer

15 september – 16 december 2018
MOU Museum Oudenaarde

Een schilder van wereldformaat, van wie het werk in de allergrootste musea hangt: dat is Adriaen Brouwer. Uit befaamde private en publieke collecties in Europa en Amerika komen ze straks naar Oudenaarde. Nooit eerder werden er van zijn zeventigtal werken een kleine helft samengebracht. Dat dit evenement bovendien in Brouwers geboortestad kan plaatsvinden, maakt het nog eens zoveel mooier.

Reeds tijdens zijn leven was Brouwer befaamd, zijn werken gegeerd. Ook de allergrootsten, zoals Rubens en Rembrandt, bezaten stukken van hem. Zijn schilderijen zijn bovendien een feest om naar te kijken. Een lust voor het oog. Brouwers werk wordt ook vergeleken met dat van tijdgenoten en navolgers zoals Frans Hals, David Teniers en Joos van Craesbeeck.

Het wordt een ware belevenis in Oudenaarde, die mede mogelijk gemaakt werd door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), institutioneel partner van het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen (MOU).

 

Zingende man met bierkan – Adriaen Brouwer -Kunstmuseum, Bazel

Vier thema's

Brouwers werk is bijzonder veelzijdig. Vier centrale thema’s in de tentoonstelling tonen telkens een ander karakteristiek aspect van zijn werken. Samen geven ze een totaalbeeld van Brouwers artistieke oeuvre.

Brouwer: de nieuwe Bruegel

Adriaen Brouwer als de nieuwe Breugel

Brouwer als voortzetter van de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie. Brouwer is een genie in het vastleggen van het juiste moment: hij weet de mensen op het juiste – of misschien net het foute ? – moment te vatten. Ze maken een opvallend gebaar, trekken een bizarre smoel, dragen hun kleren ongepast… Ze worden als het ware betrapt.

Vrolijke gezelschappen

Adriaen Brouwer als schilder van vrolijke gezelschappen

Vredig ogende taferelen van spelende en musicerende boerengezelschappen maar Brouwer is ook een fan van antihelden uit het leven van alledag: zijn personages roken, drinken, flirten, vechten, feesten…

Meester van emoties

Adriaen Brouwer als meester van emoties

Brouwer is een meester in het schilderen van emoties en stemmingen. Tronies en groteske hoofden gebruikt hij gretig om gezichtsuitdrukkingen te laten zien. Dat doet hij op een ongeziene, vernieuwende manier.

Landschapskunstenaar

Adriaen Brouwer als landschapsschilder

Brouwer inspireerde met zijn sublieme landschappen andere kunstenaars zoals Rubens. Die bezat zelf een aanzienlijk aantal stukken uit Brouwers oeuvre, waaronder enkele van deze landschappen. 

“Het schilderwerk van Adriaen Brouwer is een tableau vivant dat inzicht biedt in het toenmalige dagelijkse leven. Brouwers blik richt zich op het condition humaine en vat de alledaagsheid van de mensen met een soms bijtend realisme.”

– Luc Tuymans (kunstenaar) –

Neem de emotie mee naar huis

Internationale kunsthistorici vertellen het verhaal achter de werken

Ontdek de veelzijdigheid van Brouwer in Adriaen Brouwer: meester van emoties. Curator dr. Katrien Lichtert brengt in deze tentoonstellingscatalogus een internationaal team van kunsthistorici samen die diepgaand de verschillende thema’s binnen Brouwers oeuvre analyseren en verklaren. Het rijkelijk geïllustreerd boek doet het verhaal achter Brouwers werken uit de doeken.

Praktische info:

  • Tentoonstellingscatalogus
  • Hardback, rijk geïllustreerd, ca. 224 pagina’s
  • Verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Frans
  • Bijzonder interessante prijs! € 29,99
  • Bij bestelling voor 14/09: 1 gratis fles Adriaen Brouwer Oaked bier (75 cl) per boek
  • Opgelet: Afhaling van het boek ikv de actie met gratis fles, kan enkel tijdens het openingsweekend (op 15/09 en 16/09) – en na voorafbetaling – bij de Dienst Toerisme, Stadhuis, Markt 1, 9700 Oudenaarde. Beperkte oplage!

Het boek kan je bestellen via visitbrouwer@oudenaarde.be

Meer info: toerisme Oudenaarde, stadhuis, Markt 1, 9700 Oudenaarde, 055 31 72 51 of visitbrouwer@oudenaarde.be