Over de tentoonstelling

 • Onze tentoonstelling loopt van 15 september tot en met 16 december 2018. 
 • Wij zijn ALLE DAGEN OPEN van 9u30 tot 18u00.  
  De laatste tickets worden verkocht om 17u00.
 • Op donderdag kan je onze tentoonstelling bezoeken tot 22u00.
  Op donderdag ticketverkoop t.e.m. 21u00.

Brouwers werken zijn tentoongesteld in een historisch monument dat dateert uit de 16de eeuw. Om je bezoek in optimale omstandigheden te laten verlopen, worden de tickets met een tijdslot verkocht. Eenmaal binnen, mag je uiteraard zo lang blijven als je wenst.

 

Voor personen met een beperking

 

In het toeristisch informatiekantoor is er een rolstoelbalie. Alle ruimten zijn vlak en er hoeft geen gebruik gemaakt te worden van een hellend loopvlak.

 • Er is een rolstoel-toegankelijk toilet in het MOU.
 • De volledige Adriaen Brouwer tentoonstelling is rolstoeltoegankelijk.
 • Er zijn liften om naar alle verdiepingen te gaan.
 • Voor slechtzienden is er een descriptieve audiotour beschikbaar
 • In de tentoonstellingszaal is het lettertype aangepast voor slechtzienden: schreefloos lettertype, genoeg contrastwerking en grote letters.
 • Blindegeleidehonden zijn ten allen tijde toegestaan.

programmaboekje
2018 Brouwerjaar

Een handig en volledig overzicht van alle activiteiten  – groot en klein – tijdens het Brouwerjaar.

Stadhuis Oudenaarde
Stadhuis van Oudenaarde

Bezoek onze indrukwekkende tentoonstelling op het volgende adres…

MOU - Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen
Stadhuis
9700 Oudenaarde
België

+32 55 31 72 51

visitbrouwer@oudenaarde.be

hoe er geraken

met de wagen

Vanuit Brussel of Gent: E17 richting Kortrijk > 1ste afrit, Zwijnaarde (N60) > na ca. 20 minuten afrit Oudenaarde.

Gratis parkeren? Geen probleem! De Ham, Minderbroederstraat en Achter de Wacht zijn gratis parkings.

met de autocar

Groepen mogen uitstappen in de Hoogstraat (zijkant MOU). De autocar kan zich nadien parkeren op de daarvoor voorziene parking op De Donksite, in de nabijheid van het stadscentrum.

met de fiets

Het Stadhuis bevindt zich op wandelafstand van fietsknoopput nr. 96 aan het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) van het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen. Ook aan het museum kan je je fiets kwijt in onze fietsstallingen.

met het openbaar vervoer

Oudenaarde ligt op de directe treinverbinding Brussel – Kortrijk en Gent – Ronse. Het station ligt op 10 minuten wandelafstand van het Stadhuis van Oudenaarde.
U kunt een NMBS B-Dagtrip aankopen via deze link.

families

Adriaen Brouwer 2018, dat is ook een tentoonstelling en een project op maat van families en gezinnen. Ontdek hier wat je allemaal kunt beleven!

MET KINDEREN IN HET MUSEUM

De allerjongsten (6 tot 10 jaar) gaan met een doe-boekje op ontdekking in de wereld van Brouwer. De MOUsektiers, dat zijn drie muisjes, helpen je om een diefstal op te lossen: Adriaens schildersmateriaal is gestolen! Wat nu? (Je betaalt 2 euro voor het boekje.)

Geen zin in een zoektocht? Speel dan leuke spelletjes op de twee multitouch-schermen in de tentoonstellingszaal.

Ben je 12 tot 15 jaar en geboeid door wat je allemaal ziet op de schilderijen van Adriaen Brouwer? Kies dan voor de audiotour en kom buiten als een echte kunstkenner. Saai? Tot je het hoort!

Even pauzeren kan altijd in de kinderzaal. Dat is de oude keuken van het stadhuis. Kinderen kunnen er tekenen of een foto laten nemen, samen met Adriaen en zijn vrienden. Die mag je mee naar huis nemen. En delen maar op jouw Facebookpagina.

Kinderen en jongeren zijn ook welkom in de filmzaal. Daar sta je midden in een kroegtafereel en verdwaal je in Brouwers landschappen. Je staat er oog in oog met verbluffende details, metershoog.

Zet je ontdekkingstocht buiten voort, maar pauzeer eerst maar even op de mooie autoluwe markt van Oudenaarde en plons met je voeten in de Oudenaardse fontein. Dat is een geschenk van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV!

Eén ding staat vast: er valt veel te beleven in het Oudenaarde van Adriaen Brouwer. Welkom!

ACTIVITEITEN IN EN ROND OUDENAARDE

Oudenaarde centrum of binnen een straal van 2 km:

In een straal van 5 – 10 km:

verder dan 10 km:

KINDVRIENDELIJKE RESTAURANTS

plan je bezoek als groep

Combineer de tentoonstelling Adriaen Brouwer met de collectie wandtapijten in het stadhuis van Oudenaarde

De in Oudenaarde geboren schilder Adriaen Brouwer liet ondanks zijn korte en turbulente leven een indrukwekkend oeuvre na. Brouwer slaat een brug tussen de 16de -eeuwse Bruegeltraditie en de genre- en landschapsvoorstellingen van de 17de eeuw en verdient terecht een plaats tussen de allergrootste Vlaamse Meesters. Bij het grote publiek is Brouwer relatief onbekend, maar zijn werken werden sterk gewaardeerd door andere Meesters waaronder Rubens, Rembrandt en Van Dyck.
Oudenaarde genoot eeuwenlang wereldfaam omwille van haar wandtapijten. Vooral de verdures (groentapijten met prachtige landschappen) waren enorm gegeerd. Het zal dus niet verbazen dat het MOU een prachtige collectie wandtapijten tentoonstelt voor het grote publiek. Combineer de unieke Adriaen Brouwer tentoonstelling zeker met een bezoek aan de wandtapijten!

Alle dagen toegankelijk van 9u30 - 18u00 (donderdag tot 22u00)
Max. 20 personen per gids

2 uur

€ 60 voor de gidsbeurt + € 8 per persoon (vanaf 15 personen)

Charivari: Kunstparcours – In de sfeer van Adriaen Brouwer

Curator Jan Hoet Jr. nodigt hedendaagse kunstenaars uit om werken te creëren die geïnspireerd zijn door Adriaen Brouwer. Brouwer staat bekend voor zijn moraliserende maar humoristische blik op de samenleving: duistere figuren die roken, drinken, vechten en gokken in een kroeg, maar ook alledaagse taferelen zoals een vader die de luier van zijn zoon ververst. Aanschouw deze hedendaagse kunst  in het straatbeeld van Oudenaarde en breng zeker een bezoek aan het zenuwcentrum van kunstparcours, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk. Laat je verbazen door creaties van o.a. Thierry De Cordier, Wim Delvoye, Jimmie Durham, Jan Fabre, Kati Heck, Emilio López-Menchero, Matthieu Ronsse, Jean-Christophe Wallaert en Miet Warlop.

Alle dagen toegankelijk
Max. 20 personen per gids

1 uur

€ 40 voor de gidsbeurt + € 6 per persoon

Klassieke monumentenwandeling

Scheldestad Oudenaarde bezit een rijkdom aan historische monumenten. Zo zijn het Stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk, de Sint-Walburgakerk, het pittoreske Begijnhof, het statige Huis Margaretha van Parma, de Boudewijntoren en het 18de eeuwse Vleeshuis architecturale pareltjes. Oudenaarde kent maar liefst meer dan 100 geklasseerde monumenten. Wil je deze monumenten van dichtbij bewonderen, in combinatie met een woordje uitleg? Dan is de stadswandeling “Oudenaarde door de eeuwen heen” de ideale optie! Naast architectuur zal de enthousiaste stadsgids je langs de rustgevende Schelde en het indrukwekkende stadspark loodsen.

Het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en de Sint-Walburgakerk blijven toppers.

Alle dagen toegankelijk
Max. 20 personen per gids

2 uur

€ 60 voor de gidsbeurt 

Bezoek aan Brouwerij Roman

De Oudenaardse biertradite is eeuwenoud en vooral de typische bruine bieren kennen een lange geschiedenis. Heb je altijd al willen weten welk vakmanschap er schuilgaat achter de bruine bieren? Dan ben je bij Brouwerij Roman aan het juiste adres! Laat je rondleiden in de oudste familiebrouwerij van het land – opgericht in 1545! Dit jaar ligt de focus op het bekende Adriaen Brouwer bruin bier, dus ideaal in combinatie met een bezoek aan Brouwers meesterwerken die tentoongesteld zijn in het MOU.

Rondleiding met gids, degustatie van Roman-bieren, geschenkset (voor meer info zie roman.be)

2 uur

€ 8 per persoon op weekdagen (min. 15 personen)
€ 10 per persoon op zaterdag (min. 15 personen)

Busrondrit doorheen de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen staan bekend voor het heuvelachtige landschap met wisselende panorama’s, groene heuveltoppen en indrukwekkende vergezichten. De ideale manier om het mooiste van de Vlaamse Ardennen te ontdekken is door het maken van een busrondrit. Zo zal je onderweg charmante dorpjes ontdekken zoals Etikhove, Maarke-Kerkem, Schorisse, Nukerke, Louise-Marie en kunstenaarsdorp Kwaremont.

Vertrek en aankomst: Markt Oudenaarde. Indien de bus > 12 meter wordt er afgeweken van het klassieke traject. 1 gids per bus.

2 uur: € 60 voor de gidsbeurt, geen stop voorzien.

3 uur: € 90 voor de gidsbeurt, stop voorzien voor het nuttigen van ‘Oudenaardsen Bruinen’ met een Adriaen Brouwertaartje. Prijs van de stop afhankelijk van de stopplaats.

scholen

Het MOU biedt een aangepast educatief kinderprogramma voor lagere scholen aan.
De Oudenaardse scholen genieten een gratis gidsbeurt, maar betalen €1,50 per persoon voor de Adriaen Brouwer tentoonstelling.
Scholen buiten Oudenaarde betalen € 60 per gidsbeurt en €1,50 per persoon voor de tentoonstelling van Brouwers meesterwerken.

Voor een voorstel op maat kan contact opgenomen worden met Hilde Avet (hilde.avet@oudenaarde.be). Wij werken met plezier een voorstel uit! 

 

logeren

Voor een overzicht van alle logeermogelijkheden, klik op deze link (opent in een nieuw venster).

 

ontdek ronse

De Hoge Mote is één van de best bewaarde historische gebouwen van de stad. Er bestaan bronnen die dateren uit de 15de eeuw. Toen was de Hoge Mote een kanunnikenwoning. Het gebouw heeft in de loop der tijd allerlei renovaties ondergaan. Maar toch is er veel van de oorspronkelijke structuur en vormgeving bewaard gebleven. Respectievelijk werd er een vredegerecht en nadien het textielbedrijf Cambier-Robette in gehuisvest, vandaag vind je er Toerisme Ronse. In de middeleeuwen was Ronse geen ommuurde stad, maar er lag wel een krans van “moten” in het noorden langs de Molenbeek en de Lozebeek en een lint van grachten en hagen in het zuiden. Op de plaats waar de bibliotheek zich bevindt stond vroeger ook nog een mote. Een mote is een aangelegde heuvel omringd door een gracht gevuld met water. In het midden stond een woontoren uit hout van een paar verdiepingen hoog.

Toerisme Ronse nam tijdelijk afscheid van de Hoge Mote wegens restauratiewerken.
Het resultaat mag gezien worden: een nieuw ambitieus onthaal- en belevingscentrum voor Ronse en de Vlaamse Ardennen. De stad werkt hiervoor samen met het architectenteam Murmuur, Bailleul Ontwerpbureau en architect Sabine Okkerse. Toerisme Vlaanderen trok er een subsidie van € 522.082 voor uit. 

Meer weten? https://www.ontdekronse.be/nl