Over de tentoonstelling

  • Onze tentoonstelling loopt van 15 september tot en met 16 december 2018. 
  • Wij zijn ALLE DAGEN OPEN van 9u30 tot 18u00.
  • Op donderdag kan je onze tentoonstelling bezoeken tot 22u00.

Brouwers werken zijn tentoongesteld in een historisch monument dat dateert uit de 16de eeuw. Om je bezoek in optimale omstandigheden te laten verlopen, worden de tickets met een tijdslot verkocht. Eenmaal binnen, mag je uiteraard zo lang blijven als je wenst.

Bezoek onze indrukwekkende tentoonstelling op het volgende adres…

MOU - Museum Oudenaarde
Stadhuis
9700 Oudenaarde
België

+32 55 31 72 51

visitbrouwer@oudenaarde.be

Stadhuis Oudenaarde
Stadhuis van Oudenaarde

plan je bezoek als gezin

Voor een overzicht van alle logeermogelijkheden, klik op deze link (opent in een nieuw venster).

Oudenaarde centrum of binnen een straal van 2 km:

Tentoonstelling “de 3 MOUseketiers”

Help! Adriaens schildermateriaal is gestolen! Zoek samen met de 3 MOUseketiers naar zijn materiaal via en avontuurlijke zoektocht doorheen het museum! (€ 2)
Voor de kunstliefhebbende kindjes: audioparcours op kindermaat. (€ 2)

In een straal van 5 – 10 km

verder dan 10 km

plan je bezoek als groep

Combineer de tentoonstelling Adriaen Brouwer met de collectie wandtapijten in het stadhuis van Oudenaarde

De in Oudenaarde geboren schilder Adriaen Brouwer liet ondanks zijn korte en turbulente leven een indrukwekkend oeuvre na. Brouwer slaat een brug tussen de 16de eeuwse Bruegeltraditie en de genre- en landschapsvoorstellingen van de 17de eeuw en verdient terecht een plaats tussen de allergrootste Vlaamse Meesters. Bij het grote publiek is Brouwer relatief onbekend, maar zijn werken werden sterk gewaardeerd door andere Meesters waaronder Rubens, Rembrandt en Van Dyck.
Oudenaarde genoot eeuwenlang wereldfaam omwille van haar wandtapijten. Vooral de verdures (groentapijten met prachtige landschappen) waren enorm gegeerd. Het zal dus niet verbazen dat het MOU een prachtige collectie wandtapijten tentoonstelt voor het grote publiek. Combineer de unieke Adriaen Brouwer tentoonstelling zeker met een bezoek aan de wandtapijten!

Alle dagen toegankelijk van 9u30 - 18u00 (donderdag tot 22u00)
Max. 20 personen per gids

2 uur

€ 60 voor de gidsbeurt + € 8 per persoon (vanaf 15 personen)

Charivari: Kunstparcours – In de sfeer van Adriaen Brouwer

Curator Jan Hoet Jr. nodigt hedendaagse kunstenaars uit om werken te creëren die geïnspireerd zijn door Adriaen Brouwer. Brouwer staat bekend voor zijn moraliserende maar humoristische blik op de samenleving: duistere figuren die roken, drinken, vechten en gokken in een kroeg, maar ook alledaagse taferelen zoals een vader die de luier van zijn zoon ververst. Aanschouw deze hedendaagse kunst  in het straatbeeld van Oudenaarde en breng zeker een bezoek aan het zenuwcentrum van kunstparcours, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk. Laat je verbazen door creaties van o.a. Thierry De Cordier, Wim Delvoye, Jimmie Durham, Jan Fabre, Kati Heck, Emilio López-Menchero, Matthieu Ronsse, Jean-Christophe Wallaert en Miet Warlop.

Alle dagen toegankelijk
Max. 20 personen per gids

1 uur

€ 40 voor de gidsbeurt + € 6 per persoon

Klassieke monumentenwandeling

Scheldestad Oudenaarde bezit een rijkdom aan historische monumenten. Zo zijn het Stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk, de Sint-Walburgakerk, het pittoreske Begijnhof, het statige Huis Margaretha van Parma, de Bouwewijntoren en het 18de eeuwse Vleeshuis architecturale pareltjes. Oudenaarde kent maar liefst meer dan 100 geklasseerde monumenten. Wil je deze monumenten van dichtbij bewonderen, in combinatie met een woordje uitleg? Dan is de stadswandeling “Oudenaarde door de eeuwen heen” de ideale optie! Naast architectuur zal de enthousiaste stadsgids je langs de rustgevende Schelde en het indrukwekkende stadspark loodsen.

Het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en de Sint-Walburgakerk blijven toppers.

Alle dagen toegankelijk
Max. 20 personen per gids

2 uur

€ 60 voor de gidsbeurt 

Bezoek aan Brouwerij Roman

De Oudenaardse biertradite is eeuwenoud en vooral de typische bruine bieren kennen een lange geschiedenis. Heb je altijd al willen weten welk vakmanschap er schuilgaat achter de bruine bieren? Dan ben je bij Brouwerij Roman aan het juiste adres! Laat je rondleiden in de oudste familiebrouwerij van het land – opgericht in 1545! Dit jaar ligt de focus op het bekende Adriaen Brouwer bruin bier, dus ideaal in combinatie met een bezoek aan Brouwers meesterwerken die tentoongesteld zijn in het MOU.

Rondleiding met gids, degustatie van Roman-bieren, geschenkset (voor meer info zie roman.be)

2 uur

€ 8 per persoon op weekdagen (min. 15 personen)
€ 10 per persoon op zaterdag (min. 15 personen)

Busrondrit doorheen de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen staan bekend voor het heuvelachtige landschap met wisselende panorama’s, groene heuveltoppen en indrukwekkende vergezichten. De ideale manier om het mooiste van de Vlaamse Ardennen te ontdekken is door het maken van een busrondrit. Zo zal je onderweg charmante dorpjes ontdekken zoals Etikhove, Maarke-Kerkem, Schorisse, Nukerke, Louise-Marie en kunstenaarsdorp Kwaremont.

Vertrek en aankomst: Markt Oudenaarde. Indien de bus > 12 meter wordt er afgeweken van het klassieke traject. 1 gids per bus.

2 uur: € 60 voor de gidsbeurt, geen stop voorzien.

3 uur: € 90 voor de gidsbeurt, stop voorzien voor het nuttigen van ‘Oudenaardsen Bruinen’ met een Adriaen Brouwertaartje. Prijs van de stop afhankelijk van de stopplaats.

plan je bezoek als school

Het MOU biedt een aangepast educatief kinderprogramma voor lagere scholen aan.
De Oudenaardse scholen genieten een gratis gidsbeurt, maar betalen €1,50 per persoon voor de Adriaen Brouwer tentoonstelling.
Scholen buiten Oudenaarde betalen € 60 per gidsbeurt en €1,50 per persoon voor de tentoonstelling van Brouwers meesterwerken.

Voor een voorstel op maat kan contact opgenomen worden met Hilde Avet (hilde.avet@oudenaarde.be). Wij werken met plezier een voorstel uit!

hoe er geraken

met de wagen

Vanuit Brussel of Gent: E17 richting Kortrijk > 1ste afrit, Zwijnaarde (N60) > na ca. 20 minuten afrit Oudenaarde.

Gratis parkeren? Geen probleem! De Ham, Minderbroederstraat en Achter de Wacht zijn gratis parkings.

met de autocar

Groepen mogen uitstappen in de Hoogstraat (zijkant MOU). De autocar kan zich nadien parkeren op de daarvoor voorziene parking op De Donksite, in de nabijheid van het stadscentrum.

met de fiets

Het Stadhuis bevindt zich op wandelafstand van fietsknoopput nr. 96 aan het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) van het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen. Ook aan het museum kan je je fiets kwijt in onze fietsstallingen.

met het openbaar vervoer

Oudenaarde ligt op de directe treinverbinding Brussel – Kortrijk en Gent – Ronse. Het station ligt op 10 minuten wandelafstand van het Stadhuis van Oudenaarde.