Naast de tentoonstelling in het MOU Museum te Oudenaarde over Adriaen Brouwer – Meester van Emoties en het kunstparcours kan je nog heel wat andere leuke activiteiten meepikken in Oudenaarde!

Adriaen Brouwer Bierfeesten

De Bierfeesten zijn uiteraard een moment van feest en vertier, maar zijn tevens de officiële opening van het Adriaen Brouwerjaar.

Met Okerbruyn wordt op vrijdag 22 juni de aftrap voor de Bierfeesten gegeven. Okerbruyn is een straattheater met Adriaen Brouwer in de hoofdrol. Brouwer neemt je mee in zijn leefwereld en laat je zijn meesterwerken op een unieke manier kennen.

Vergeet zeker zaterdag 23 juni niet in je agenda te zetten met een groot uitroepteken want de Reus Adriaen Brouwer trekt samen met zijn stoet door te straten van Oudenaarde. Ook Keizer Karel, Margaretha Van Parma en hun gevolg zullen aanwezig zijn. Vendeliers, vuurspuwers, acrobaten en touwspringers maken van deze stoet een geweldig spektakel.

 • van vrijdag 22 juni t.e.m. zondag 24 juni
 • Centrum Oudenaarde
 • Meer info op www.bierfeesten.be

Adriaen Brouwerrun

Ben je een sportieveling? Neem dan deel aan de unieke Adriaen Brouwerrun, een sportief initiatief van de Materunners. Zowel lopers als wandelaars kunnen deelnemen aan het 6, 10, 14 of 18 km parcours dwars door het hart van de Vlaamse Ardennen. Beleving gegarandeerd!
Je loopt of wandelt mee voor het goed doel, vzw De Hoop (Zottegem). De Hoop is een kleinschalige, huiselijke voorziening waar mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of beperking terecht kunnen voor ondersteuning.

Adriaen Brouwer Wandeltocht

Zaterdag 14 juli is dé wandelhoogdag voor prachtige wandelingen door de groene ziel van de Vlaamse Ardennen.
Wandelclub Hanske de Krijger organiseert verschillende Adriaen Brouwer wandeltochten, waarbij gekozen kan worden tussen volgende afstanden: 4-7-10-15-21-28-35-42-50 km.
De wandeltochten nemen je mee doorheen het cultuur-historisch stadscentrum van Oudenaarde, pittoreske dorpjes, de Maarkebeekvallei en zoveel meer. Er zijn rustposten voorzien in Leupegem, Etikhoven en Louise-Marie.

  • zaterdag 14 juli
  • De start is aan het Bernarduscollege (Hoogstraat 30, 9700 Oudenaarde) en er kan vrij gestart worden tussen 6u00 en 15u00 (42 en 50 km tot 9u00).
  • Het inschrijvingsgeld bedraagt € 1,50 voor volwassenen en € 1,10 voor 12- tot 18-jarigen. Kinderen onder de 12 jaar wandelen gratis mee.
  • Elke deelnemer geniet van 1 gratis Adriaen Brouwerbiertje of een frisdrank naar keuze.
  • Zij die graag een stapje verder wandelen, nl. 50 km, betalen € 8 per persoon (federatieleden betalen € 7,50 per persoon).
  • Meer info? http://www.hanskedekrijger.be/adriaan-brouwertochten.html

Allegoria door het ensemble Zefiro Torna

Festival van Vlaanderen

Zefiro Torna schetst in Allegoria een muzikaal beeld van de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden aan het einde van de 16de  eeuw en de 17de ‘gouden’ eeuw. Allegorische thema’s die we rijkelijk terugvinden in het werk van kunstenaar Adriaen Brouwer.

 • Vrijdag 12 oktober om 20u
 • Sint-Walburgakerk, Markt, Oudenaarde
 • De tickets voor het Festival van Vlaanderen kunnen vanaf 16 juni aangekocht worden via CC De Woeker.

Urban Painting

De Oudenaardse Adriaen Brouwer anno 2018?! Check it out!

Oudenaards Street Art-talent Frakkie neemt jongeren mee in een op de sociale media aangekondigde zoektocht naar zijn impressies van Adriaen Brouwers kunstwerken. Urban Painting via een Duizend Zonnen & Garnalenstoelenjacht meets Pokemon Catch.

De laatste drie weekends voorafgaand aan de tentoonstelling verstopt Frakkie in het Oudenaardse centrum telkens een werk van eigen hand.
Via tips, raadsels en andere puzzels op Facebook, Instagram en zijn site, leidt hij schattenjagers naar de vindplaats.

 • In het centrum van de stad
 • op zaterdagen 25/08, 01/09 en 08/09/2018
 • Meer info? www.frakkie.com

Brouwers Bronzen Klanken

De Oudenaardse beiaard in Adriaen Brouwer-stemming

De Oudenaardse beiaard (°1510), op papier de oudste van de hele wereld, zal gedurende de tentoonstellingsperiode melodieën uit Brouwers periode laten weerklinken. Ook tijdens de live-concerten, wekelijks op donderdagmorgen (marktdag) en zondagmiddag, zal stadsbeiaardier Lode Schynkel uiteraard een aangepast repertoire ten gehore brengen.

 • live-concerten, wekelijks op donderdagmorgen (marktdag) en zondagmiddag

Brouwer en het Centrum Ronde van Vlaanderen

Tentoonstelling vol bizarre uitvindingen, een briljante Adriaen en zijn grenzeloze verbeeldingskracht

Meer info volgt.

Bezoek aan Brouwerij Roman

Maak kennis met de oudste familiebrouwerij van het land (gesticht in 1545) en proef hun heerlijk arsenaal aan bieren, waaronder het bruine Adriaen Brouwerbier. Je krijgt inkijk in het vakmanschap achter de typische Oudenaardse bruine bieren en je zal alles te weten komen over het brouwproces.

Klassieke monumentenwandeling

Oudenaarde is vooral bekend voor het statige stadhuis, de prachtige Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en de eeuwenoude Sint-Walburgakerk. Toch heeft Oudenaarde nog meer dan 100 beschermde monumenten in het historische centrum. Kom en ontdek deze prachtige architectuur tijdens een fascinerende monumentenwandeling.

 • meer info bij de Dienst Toerisme, Markt, Oudenaarde

Wandel & fiets in het spoor van Adriaen Brouwer

Ontdek de schoonheid van de Vlaamse Ardennen met de Adriaen Brouwerfietsroute (31 km) of de Bierbrouwerwandelroute (12 km). Naast deze specifieke fiets- en wandelroutes heeft Oudenaarde nog tal van andere fiets- en wandelroutes te bieden. Voor meer informatie kan je steeds terecht bij de Dienst Toerisme.

 • meer info bij de Dienst Toerisme, Markt, Oudenaarde