Overzichtstentoonstelling Adriaen Brouwer

15 september – 16 december 2018
MOU Museum Oudenaarde

Een schilder van wereldformaat, van wie het werk in de allergrootste musea hangt: dat is Adriaen Brouwer. Uit befaamde private en publieke collecties in Europa en Amerika komen ze straks naar Oudenaarde. Nooit eerder werden er van zijn zeventigtal werken een kleine helft samengebracht. Dat dit evenement bovendien in Brouwers geboortestad kan plaatsvinden, maakt het nog eens zoveel mooier.

Reeds tijdens zijn leven was Brouwer befaamd, zijn werken gegeerd. Ook de allergrootsten, zoals Rubens en Rembrandt, bezaten stukken van hem. Zijn schilderijen zijn bovendien een feest om naar te kijken. Een lust voor het oog. Brouwers werk wordt ook vergeleken met dat van tijdgenoten en navolgers zoals Frans Hals, David Teniers en Joos van Craesbeeck.

Het wordt een ware belevenis in Oudenaarde.

Zingende man met bierkan – Adriaen Brouwer -Kunstmuseum, Bazel

Vier thema's

Brouwers werk is bijzonder veelzijdig. Vier centrale thema’s in de tentoonstelling tonen telkens een ander karakteristiek aspect van zijn werken. Samen geven ze een totaalbeeld van Brouwers artistieke oeuvre.

Brouwer: de nieuwe Bruegel

Brouwer als voortzetter van de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie. Brouwer is een genie in het vastleggen van het juiste moment: hij weet de mensen op het juiste – of misschien net het foute ? – moment te vatten. Ze maken een opvallend gebaar, trekken een bizarre smoel, dragen hun kleren ongepast… Ze worden als het ware betrapt.

Adriaen Brouwer als de nieuwe Breugel

Vrolijke gezelschappen

Vredig ogende taferelen van spelende en musicerende boerengezelschappen maar Brouwer is ook een fan van antihelden uit het leven van alledag: zijn personages roken, drinken, flirten, vechten, feesten…

Adriaen Brouwer als schilder van vrolijke gezelschappen
Adriaen Brouwer als meester van emoties

Meester van emoties

Brouwer is een meester in het schilderen van emoties en stemmingen. Tronies en groteske hoofden gebruikt hij gretig om gezichtsuitdrukkingen te laten zien. Dat doet hij op een ongeziene, vernieuwende manier.

Adriaen Brouwer als landschapsschilder

Landschapskunstenaar

Brouwer inspireerde met zijn sublieme landschappen andere kunstenaars zoals Rubens. Die bezat zelf een aanzienlijk aantal stukken uit Brouwers oeuvre, waaronder enkele van deze landschappen. 

“Het schilderwerk van Adriaen Brouwer is een tableau vivant dat inzicht biedt in het toenmalige dagelijkse leven. Brouwers blik richt zich op het condition humaine en vat de alledaagsheid van de mensen met een soms bijtend realisme.”

– Luc Tuymans (kunstenaar) –